• Hos oss är det prisvärt, enkelt & tryggt att förverkliga drömmar!

Poolvärmepump & Elvärmare

Förläng poolsäsongen med varmare vatten tidigare och längre. (Eller för badkrukorna!)

Elda inte för kråkorna... De absolut största värmeförlusterna sker genom avdunstning uppåt, så pooltäckning är en förutsättning och steg ett för all poolvärme.

Solfolie - billigast! Kan ge upp till 4,5-6,6 C. Bra början! Värmer inte, men behåller solvärmen & luftvärmen från dagen. Viktig isolering för att hålla kvar värmen även från övrig uppvärmning. Stora rullas enkelt upp med Upprullare

Solbubbla / Kupol - billig, kompakt. Kan ge upp till 3 °C. Värmer utan jobb. Passar små pooler ø350 eller ;ø350. Större behöver 3-5 stycken vilket inte alltid blir värt mödan. Placera i solen!

Solmatta / Solfångarpanel - Ger upp till 4-6 °C. Dyrare men klarar större pooler upp till ø820. 6m x 60cm - Flera kan seriekopplas.

Elvärmare - 3kW för en pool upp till ø460 (20 m3). Ger 27°C från slutet av maj tom augusti med bra pooltäckning. Oberoende av väder.

Poolvärmepump - Kostnadseffektivaste och vädersäkraste uppvärmningen - för den som inte litar på solen. Förr eller senare hamnar det flesta på den här lösningen. Ger mest bad per krona!

Tips!

Pooltemperatur +27°C och över känns varmt, över +30°C grader slits linern onödigt hårt.

Uppvärmningsfasen tar mest tid och energi beroende på utetemperatur. När poolen väl är uppvärmd krävs mindre energi för att hålla temperaturen.

Solbubbla

Solbubblan är en flexibel och mer portabel uppvärmning för en liten pool. Solkupolen låter vattnet passera i en upprullad slangspiral under en plastkupol. Kupolen ger en slags växthus-effekt där solens strålar passerar in men värmen hålls kvar innuti bubblan. Vattnet värms upp och går sedan tillbaka in i poolen. Kupolen är tillverkad i s.k. "okrossbar plast" som är resistent mot solens UV-ljus, klor och salt. Kupolens form ger en vid vinkel så att den kan fånga solens strålar hela dagen och även när det inte är så soligt. Den rollade slangens stora yta gör att den absorberar mycket av solens strålar. Solbubblor finns i olika storlekar och former, men generellt behövs ca en solbubbla per 15m3 vatten. Möjligheten att koppla bort och flytta solbubblan gör den väldigt behändig och även miljövänlig som uppvärmningsmetod.

Solfångare & Solfångarmatta

För mindre privata pooler kan solfångarmatta vara den bästa uppvärmningen. Solfångare består av långa ledningar som slingrar sig fram och tillbaka och är fästa på en gummimatta. Vattnet pumpas igenom ledningarna som värms upp av solen utan glas eller isolering. Uppvärmningen sker långsamt på samma sätt som för en soluppvärmd soldusch. Det uppvärmda vattnet leds sedan tillbaka till poolen.

Olika storlekar på solfångare ger olika resultat. Uppvärmning med solfångarmatta kan ofta ge upp till 10° Celsius tempereturökning i poolvattnet. För att vara effektivt bör solfångarmattans storlek vara mellan 30% - 60% av poolens storlek. Därför är solfångare ett bättre alternativ för mindre pooler. Riopool rekommenderar 50% av poolens ytarea, samt placering i söderläge. Solfångaren kan placeras i trädgården eller på ett tak för att få ut så mycket som möjligt av solen strålar. 

Solfångare kan inte ersätta en poolvärmare helt, men solmattan kan bli ett komplement för att minska uppvärmningskosntader. Solfångare är tåliga och slitstarka för att tåla väder och vind. De är också smidiga och bärbara så att de kan kopplas bort och förvaras när de inte används. Enkla solfångarmattor med lågt underhållsbehov kan bli väldigt kostnadseffektiva.

Solfolie

Solfolien är en lätt och praktiskt pooltäckning för poolen under sommaren. Soltäcket består av bubbelplast med ett lager av bubblor som fångar solens värme. Bubbelplasten bildar ett isolerande lager med luft som låter solens strålar passera men håller kvar värmen i vattnet. Tjockare solfolie och ju större yta som täcks desto effektivare blir effekten. Soltäcken hindrar även avdunstning som är den största orsaken till värmeförluster i poolvattnet. Speciellt under nätter gör pooltäcket en stor nytta.

Solfolie fungerar när det är varmt och soligt. Ingen värme tillförs tex. regniga dagar. För att inte slitas i onödan ska soltäcken förvaras skugga när de inte används. Vintertid ska de inte användas utan ändamålsenligt starkare Vintertäcke eller kombinerat Säkerhets-/Vintertäcke läggs på poolen som pooltäcke. Pooltäcken ska aldrig vara på när kemi tillsätts och ingen får bada i poolen när poolen har pooltäcke på.

Solenergi kan inte ersätta elvärmare och poolvärmepump men kan hjälpa till att minska elförbrukning och bidra till en miljövänlig pooluppvärmning för din pool.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen