• Hos oss är det prisvärt, enkelt & tryggt att förverkliga drömmar!

Energiförbrukning - Hur mycket el drar en pool, pump osv?

Energiförbrukning - Hur mycket el drar en pool, pump osv?

Vad passar bättre så här Elens dag 23 januari* än att räta ut lite frågetecken om hur mycket el poolen drar egentligen? - hur är det med energiförbrukningen för pump, poolvärmare och vad kan man göra för att minska elkostnaderna för en pool?

Hur mycket el drar en pool i energiförbrukning?

Våra Riopooler drar ingen el alls just nu då det är vintersäsong och all utrustning är avstängd och bortkopplad från systemet. Men under poolsäsong (maj till september) beror elförbrukningen på hur många och vilka apparater man kopplar på systemet. Det går oftast att se på apparatens specifikation hur många W den förbrukar i timmen. 

En Riopool med 450W poolpump drar 0,45kW varje timme (kWh), vilket blir 10,8 kWh på ett dygn och 324 kWh på en månad (30 dagar). Med dubbla pumpstyrkan innebär det dubbelt så hög elräkning. Med våra nya energisnåla poolpumpar och i kombination med FiberTECH filterbollar kan man spara upp till 80-90% för en pool upp till 20 m³ och ca 50% för pool upp till 55 m³.

Poolpumpen bör gå hela tiden för att rena vattnet och hålla vattnet i rörelse. Stillastående vatten ger en grogrund för alger och mikroorganismer vilket kräver att man tillsätter mer kemi (klor). Så en överdimensionerad poolpump som behöver stängas av med jämna mellanrum är inte optimalt. En liten tyst pump uppskattas även av grannarna jämfört med en stor stark pump som behöver stängas av för att inte störa. Därtill behöver poolvärmare ständig cirkulation för att arbeta effektivt.

Hur mycket ström drar en poolvärmepump?

Poolvärmepump är normalt den mest energieffektiva och smidigaste uppvärmningen för en pool. Våra HeatDragon poolvärmepumpar använder energin i luften och sparar upp till över 80% i elförbrukning jämfört med en vanlig elvärmare som drar ca 3kW varje timme och uppåt. När det är varmt i vattnet och varmt i luften, dvs. under badsäsongen, jobbar poolvärmepumpen som energisnålast och ger maximalt med värme per förbrukad kWh. Kallare vatten och kyligare luft ger sämre energieffektivitet.

Vår poolvärmepump HeatDragon C40 drar 0,9 kW så max 21,6 kWh per dag. 1620 kWh blir det då på en hel poolsäsong på fem månader (maj-sept) om poolvärmepumpen behöver arbeta 50% av tiden i snitt. Detta blir endast teoretiskt då förutsättningarna beror på många faktorer som väder, vind, pooltäckning, placering mm. 

Under uppvärmningsfasen går poolvärmepumpen dygnet runt i många dagar i sträck för att sedan slå av när önskad temperatur är uppnådd och då bara gå igång när temperaturen går ner.

Hur kan jag minska elkostnaderna för min pool?

Börja med att välj rätt poolpump för din poolvolym. Överdimensionerad poolpump och poolvärmare kostar inte bara mer i inköpspris utan drar ofta mer i elförbrukning så fort de kopplas på. Välj den poolpump och poolvärmepump som rekommenderas för poolens vattenvolym. Flödeshastigheten i m³/h bör omsätta poolens vattenvolym 3, gärna 4 gånger på ett dygn (24h). Vi har gjort det enkelt att välja genom att skriva ut rekommenderad max poolvolym i m³ (1m³ = 1000 liter). Vill man kosta på sig lite extra för att förlänga badsäsongen så uppgradera från A-serien till C-serien poolvärmepump, eller till E-serien. 

FiberTECH filterbollar ger bättre flöde och mindre motstånd jämfört med tex. sand, så våra reningsverk med FiberTECH filterbollar ger samma eller bättre vattenflöde men med svagare pumpmotor och därmed lägre elförbrukning. 

Inverter varvtalsstyrning - våra mindre poolpumpar har redan låg elförbrukning, men för extra kraft vid behov eller större poolvolymer finns verkligen mycket elbesparingar att göra. Då är det aktuellt att titta på Poolpump Rio750 Inverterpump och poolvärmepumparna med inverter i HeatDragon E-serien

Minska värmeförluster är A och O när det gäller elkostnader och uppvärmning. Över 80% av värmeförlusterna försvinner rakt upp i luften med avdunstning. Tät pooltäckning som är på när man inte badar är en förutsättning för god energieffektivitet - och är därtill även en krav när det gäller barnsäkerhet.

Starta poolen senare - När vattentemperaturen går över +10°C vaknar algblomningen igen och cirkulation och klorering behöver gå igång. Däremot brukar det inte vara jättemånga som är badsugna med så kallt i luften, så det kan finnas goda möjligheter till att vänta lite med att sätta igång poolvärmepumpen. Ju varmare det är i luften och vattnet desto effektivare fungerar poolvärmepumpen. Vanliga badkrukor som bara badar under högsäsong (juni-augusti) klarar sig fint med en Poolvärmepump i A-serien som sätts igång när det är varmare. HeatDragon C-serien är ett måste för entusiasterna som är igång tidig säsong och förlänger badsäsongen (maj-september), men då drar det också mer i elförbrukning pga. den oftast kallare väderleken. Även om dagarna kan vara varma och sköna så kan nätterna vara iskalla och driva upp elförbrukningen.

Spara pengar, miljö och förenkla ditt poolliv

Rätt produkter och rätt användning ger en rad fördelar:

  •  lägre månadskostnader med lägre elförbrukning
  •  mindre miljöbelastning med mindre energiförbrukning och mindre behov av kemisk rening
  •  enklare poolliv - sätt på pumpen, poolvärmepumpen och låt dem sköta sig själva

 

*Elens dag uppmärksammas 2023 för 10 året i rad av Energiföretagen Sverige. Årets tema är energieffektivisering och fokuserar på hur vi kan spara in på elförbrukningen och därmed elkostnaderna.2023-01-23

Produkten har blivit tillagd i varukorgen