Vad passar bättre så här Elens dag 23 januari* än att räta ut lite frågetecken om hur mycket el poolen drar egentligen? - hur är det med energiförbrukningen för pump, poolvärmare och vad kan man göra för att minska elkostnaderna för en pool?
Våra Riopooler drar ingen el alls just nu då det är vintersäsong och all utrustning är avstängd och bortkopplad från systemet. Men under poolsäsong (maj till september) beror elförbrukningen på hur många och vilka apparater man kopplar på systemet. Det går oftast att se på apparatens specifikation hur många Watt (W) den förbrukar i timmen.
En Riopool med 450W poolpump drar 0,45kW varje timme (kWh), vilket blir 10,8 kWh på ett dygn och 324 kWh på en månad (30 dagar). Med dubbla pumpstyrkan innebär det dubbelt så hög elräkning. Med våra nya energisnåla poolpumpar och i kombination med FiberTECH filterbollar kan man spara upp till 80-90% för en pool upp till 20 m³ och ca 50% för pool upp till 55 m³.
Poolpumpen bör gå hela tiden för att rena vattnet och hålla vattnet i rörelse. Stillastående vatten ger en grogrund för alger och mikroorganismer vilket kräver att man tillsätter mer kemi (klor eller dyl.). Så en överdimensionerad poolpump som behöver stängas av med jämna mellanrum är inte optimalt. En liten tyst pump uppskattas även av grannarna jämfört med en stor stark pump som behöver stängas av för att inte störa. Därtill behöver poolvärmare ständig cirkulation för att arbeta effektivt. Poolkemin behöver blandas ut ordentligt så långverkande klor som klorpuckar, veckopuckar och liknande kräver ständig cirkulation i systemet.
En poolvärmepump drar mycket mindre ström än en elvärmare och är normalt den mest energieffektiva och smidigaste uppvärmningen för en pool. Våra HeatDragon poolvärmepumpar använder energin i luften och sparar upp till över 80% i elförbrukning jämfört med en vanlig elvärmare som drar ca 3kW och uppåt varje timme. När det är varmt i vattnet och varmt i luften, dvs. under badsäsongen, jobbar poolvärmepumpen som energisnålast och ger maximalt med värme per förbrukad kWh. Kallare vatten och kyligare luft ger sämre energieffektivitet.
Vår poolvärmepump HeatDragon C40 drar 0,9 kW så max 21,6 kWh per dag. 1620 kWh blir det då på en hel poolsäsong på fem månader (maj-sept) om poolvärmepumpen behöver arbeta 50% av tiden i snitt. Detta blir endast teoretiskt då förutsättningarna beror på många faktorer som väder, vind, pooltäckning, placering mm.
Under uppvärmningsfasen går poolvärmepumpen dygnet runt i många dagar i sträck för att sedan slå av när önskad temperatur är uppnådd och då bara gå igång när temperaturen går ner.
För att minska elkostnaderna för din pool börjar du med att välj rätt poolpump för din poolvolym. Överdimensionerad poolpump och poolvärmare kostar inte bara mer i inköpspris utan drar ofta mer i elförbrukning så fort de kopplas på. Välj den poolpump och poolvärmepump som rekommenderas för poolens vattenvolym. Flödeshastigheten i m³/h bör omsätta poolens vattenvolym 3, eller gärna 4 gånger på ett dygn (24h). Vi har gjort det enkelt att välja genom att skriva ut rekommenderad max poolvolym i m³ (1m³ = 1000 liter). Vill man kosta på sig lite extra för att förlänga badsäsongen så uppgradera från A-serien till C-serien poolvärmepump, eller till E-serien.
FiberTECH filterbollar ger bättre flöde och mindre motstånd jämfört med tex. sand, så våra reningsverk med FiberTECH filterbollar ger samma eller bättre vattenflöde men med svagare pumpmotor och därmed lägre elförbrukning.
Inverter varvtalsstyrning - våra mindre poolpumpar har redan låg elförbrukning, men för extra kraft vid behov eller större poolvolymer finns verkligen mycket elbesparingar att göra. Då är det aktuellt att titta på Poolpump Rio750 Inverterpump och poolvärmepumparna med inverter i HeatDragon E-serien.
Minska värmeförluster är A och O när det gäller elkostnader och uppvärmning. Över 80% av värmeförlusterna försvinner rakt upp i luften med avdunstning. Tät pooltäckning som är på när man inte badar är en förutsättning för god energieffektivitet - och är därtill även ett krav när det gäller barnsäkerhet.
Starta poolen senare - När vattentemperaturen går över +10°C vaknar algblomningen igen och cirkulation och klorering behöver gå igång. Däremot brukar det inte vara jättemånga som är badsugna med så kallt i luften, så det kan finnas goda möjligheter till att vänta lite med att sätta igång poolvärmepumpen. Ju varmare det är i luften och vattnet desto effektivare fungerar poolvärmepumpen. Vanliga badkrukor som bara badar under högsäsong (juni-augusti) klarar sig fint med en Poolvärmepump i A-serien som sätts igång när det är varmare. HeatDragon C-serien är ett måste för entusiasterna som är igång tidig säsong och förlänger badsäsongen (maj-september), men då drar det också mer i elförbrukning pga. den oftast kallare väderleken. Även om dagarna kan vara varma och sköna så kan nätterna vara iskalla och driva upp elförbrukningen.
En optimerad energisnål poolpump är gjord för att gå hela tiden med fördelar i mindre kemiförbrukning, renare vatten, mindre underhåll och mindre krångel med timer etc. Räknar man på vad man sparar på att stänga av poolpumpen så blir det inte många kronor och man får då ökade kostnader på annat håll i form av högre kemiförbrukning, krångligare kemidosering, mindre effektiv pooluppvärmning, mer krångel med att sätta på och stänga av hela tiden. Har man en för stark poolpump som drar alltför mycket Watt och även väsnas så kan man behöva köra den så lite som möjligt med allt vad det innebär.
Som nämnt ovan tjänar man inte på att stänga av reningsverket utan det finns en rad fördelar med att alltid ha det på.
Även poolvärmepumpen får man mest ut av om den får sköta sig själv och värma när den behöver. Poolvärmepumpen använder värmen i luften för att värma vattnet. Högst effektivitet (= mest värme / förbrukad W) ger poolvärmepumpen när utomhusluften är varm och poolvattnet är varmt. Väntar man med att värma tills poolvattnet har kylts ner för mycket och även uteluften är kallare på natten (när elpriset är lägre) så behöver poolvärmepumpen förburka mer W för att ge samma värme, dvs mer W förbrukas. För att det ska betala sig behövs en stor besparing vilket är svårt att räkna hem för en större storlek på värmepumpen eftersom även inköpspriset är högre.
En förutsättning för att det ska vara värt att flytta på sin förbrukning är att man har ett avtal med timpriser för sin el. De flesta har inte timpris utan fast pris tex månadsvis och då blir det svårt att spara in pengar på att flytta sin elförbrukning. Sommartid när poolen används är generellt elpriserna lägre än vintertid vilket i hög grad begränsar hur mycket det går att spara in.
Så den stora elbesparingen är återingen att snarare optimera ner sitt reningsverk och att alltid täcka poolen med överdrag när man inte badar för att minimera värmeförlusterna. Låt reningsverk och poolvärmepump sköta sig själva för mest effektiv uppvärming.
Rätt produkter och rätt användning ger en rad fördelar:
*Elens dag uppmärksammas 2023 för 10 året i rad av Energiföretagen Sverige. Årets tema är energieffektivisering och fokuserar på hur vi kan spara in på elförbrukningen och därmed elkostnaderna.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen