• Hos oss är det prisvärt, enkelt & tryggt att förverkliga drömmar!

Poolbibeln - den ultimata poolguiden för pool ovan mark 

Allt du behöver veta om ovanmarkspool, vare sig den är byggd ovan mark eller nedgrävd / inbyggd i altan. Tips, tricks och rekommendationer. Vad ska man undvika och vad är viktigt? Här har vi samlat över 55 års poolexpertis i en poolguide full med tips och rekommendationer för dig som funderar på att köpa eller redan äger en ovanmarkspool. 

Riopool firar 10 år som näthandel 2023 och kan skryta med över 55 års erfarenheter av svenskt poolliv. Riopool är en del av Folkpool-koncernen.

Placering

Pool ovan mark nedgrävd eller inbyggd i altan

  • Ovan mark
  • Nedgrävd
  • I altan
  • Delvis nedgrävd / inbyggd

Pool ovan mark 

Ovanmarkspool ovan mark

Ovanmarkspool byggs enklast, snabbast och billigast just ovan mark. Fördelarna är många:

  • Billigare markarbete
  • Snabbare installation med mer utrymme
  • Barnsäkerhet - hög poolvägg hindrar de minsta

Nedgrävd pool

Ovanmarkspool nedgrävd helt delvis sluttande

Vill man gräva ner poolen helt eller delvis så preparerar man helt enkelt markytan på en lägre nivå. Dränera så att vatten inte samlas i gropen.

Pool i altan

Pool i Altan inbyggd indäckad i tralldäck

Vanligast är att sedan bygga in poolen i en altan luftigt.

Poolstrukturen får inte bära upp altanen. Poolen ska ha utrymme att svikta och röra sig vid behov för att stå emot vattnets krafter.

Varianter på pool i altan

Ovanmarkspool inbyggd i altan indäckad i trall

Täckbräda på insidan av poolen döljer tex poolsargen på en stålväggspool.

På en träpool kan sargen stöttas upp med en regel längst ut och snyggt flushas sömlöst i samma nivå som tralldäcket runtom.

Ovanmarkspool inbyggd i altan synlig sarg upphöjd

Poolen kan sticka upp ur altanen med bara sargen synlig eller effektfullt upphöjd i valfri nivå.

Ovanmarkspool indäckad i altan inramad sarg inbyggd i trappa

Sargen kan byggas in i en ram som markerar poolkanten vackert. Höjdskillnader kan byggas in i stiliga trappor upp mot poolen.

Återfyllnad mot poolvägg

Vill man återfylla på utsidan av poolväggen behöver poolväggen skyddas med dränerande material så att inte fukt blir stående mot poolen. 

Familypool med trästomme och Rio Kompositpool i träkomposit kan stå emot jordmassor bra, men stålväggspooler som töms på vatten riskerar att ge vika inåt. Störst är risken för ovala pooler vid långsidorna. Återfyllnad mot stålväggspooler behöver därför göras med självbärande material som lätbetong eller liknande som inte trycker in mot poolväggen.

 

Titel

Text

Titel

Text

Poolhacks top 10

 - Tips för Smart enkelt poolliv!

Med erfarenheter av svenskt poolliv sedan 1986 har vi hört många märkliga s.k. sanningar florera runt genom åren, och numera även i olika forum på nätet. Här tar vi hål på några myter och delar med oss av våra bästa poolhäcks för förstagångsbyggare eller för dig som redan har ovanmarkspool  sedan länge. Här kommer några tips som förenklar poolbygget, underlättar poolskötseln och maximerar badandet i många många år framöver.

Skippa polystyrenskivor ("frigolit") - kostar tusenlappar, kostar extra byggtid, krånglar till bygget, fula skarvar syns i botten, kan glida isär med tiden, isoleringseffekten är minimal. Vill du har "skönare botten" så är Folkpools bottenmatta både skönare, enklare och mer ekonomisk i längden.

Skippa poolvall/sandvall - våra moderna pooler behöver inte polystyrenskivor eller sandvall. - kostar extra tusenlappar, extra byggmoment, kan hamna snett med tiden, ger större risk för veck med överflödigt material i linern.

Alltid cirkulation. Sätt på reningsverket på våren och stäng av det på hösten. Låt det gå dygnet runt. Krångla inte med timer etc. Poolvattnet mår bra av cirkulation = mindre kemibehov. Kemidosering med tex veckopuckar behöver konstant cirkulation. Poolvärmepumpen vill ha cirkulation hela tiden för att känna av poolvattnets värme och kunna sätta på och stänga av värmen direkt. Stängs reningsverket av så tillåts inte värmepumpen att jobba. 

Optimera reningsverket - svagare pump = tystare + lägre energiförbrukning, så reningsverket inte behöver stängas av för att det drar för mycket el.

Korta slangar – maximerar flöde och minimerar risken för fel. Poolproffsen ställer reningsverket direkt under bräddavloppet och skyddar mot poolstänk och väder med en överbyggnad. Poolvärmepumpen vill stå luftigt och utan poolstänk.

Filterbollar - bättre flöde så kan användas med svagare pump = spara elförbrukning. Bättre rening utan extra "mirakel"-kemi (flock etc). Slipp backspolning varje vecka och spara vatten. Lättare att hantera än tung sand.

Håll vattenvärdena rätt - rätt värden minimerar behovet av städinsatser, mindre kemibehov, färre rensningar av filterbehållaren.

Säkerhetstäcket på när man inte badar - säkerhet!, håll kvar värmen i poolen, håll skräp borta från poolen, motverkar algblomning - säkrare, lägre elförbrukning, mindre kemibehov, mindre städning = mer tid för annat!

Filterpåsar - Trä över en filterpåse över korgen i bräddavloppet för att enkelt tömma den när den är full. Minskar antalet tömningar av pumpens förfilter samt reningsverkets filter. Sparar vatten, tid och krångel. (Även FiberTECH filterbollar kan användas i filterkorgen för samma effekt.)

Poolrobot - med våra pressade priser är det enkelt att göra annat när poolbotten behöver dammsugas. :-)

Bonushack: Poolvärmepump - Man badar mer när det är varmt. Gratis solvärme med solmattor, bubblor etc i all ära, men den svenska sommaren går inte alltid att lita på. Efter att ha provat och krånglat med annan typ av uppvärmning hamnar de flesta till slut med en smidig och effektiv och prisvärd poolvärmepump.

...Krångla inte till det i onödan – håll det enkelt – maximera poolhänget!

Vad kostar det att bygga en pool?

Text

Titel

Text

Titel

Text

Titel

Text

Titel

Text

Titel

Text

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen